Depreme hazırlıklı olmak için neler yapmalıyız?

13-11-2020 15:22
Depreme hazırlıklı olmak için neler yapmalıyız?

DEPREME HAZIRLIKLI OLMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?


 

Deprem, ülkemizin yadsınamaz bir gerçeği olarak karşımızda duruyor. Gerek bugüne kadar gerçekleşen büyük ölçekli ve yıkıcı depremler gerekse ülkemizin 3 tane önemli fay hattı üzerinde konumlanması depreme karşı her daim hazır olmamızı gerektiren bir durumu ortaya çıkarıyor. 

Deprem öncesinde yapılması gerekenlerin önemi, deprem sırasında yapılması gerekenlerden belki de daha büyük oluyor. İlk olarak mutlaka yaşadığınız yerin deprem tehlikesinin hangi boyutta olduğunu öğrenmelisiniz. 

Ailenizin yanı sıra ofis arkadaşlarınızla da deprem sırasında neler yapacağınızı konuşmalısınız.

Ofiste bulunan kitaplık, dolap, yüksek mobilya, tablo vb. eşyaları duvara sabitlemeli ya da sabitlenmesi için yönetime talepte bulunmalısınız.

Sabitleme için somun, civata, çivi, vida, tornavida, dübel ve çekiç gibi el aletlerine ihtiyacınız olabilir. Sabitleme işlemini yaparken şarjlı (akülü) vidalama ve delme makinelerini tercih edebilirsiniz.

 

 

 

Acil yardım çantanızı hazırlamalısınız. Su geçirmez bir çanta içerisine ailenizin gerektirdiklerine göre parçalar koyun.

Temel olarak; içme suyu, konserve yiyecekler (son kullanma tarihlerine dikkat edilerek), konserve açacağı, çok amaçlı çakı, şarj edilebilir bir radyo, şarj aletleri ya da elle enerji yaratabileceğiniz aparatlar, ilk yardım kiti, kalın yapıda çöp poşetleri, kişisel hijyen malzemeleri, kişisel bilgileri içeren belgelerin fotokopileri ve nakit para mutlaka bulunması gereken ve hayat kurtaran parçalardan.

Bunların dışında evinizdeki çocuk, yaşlı ya da evcil hayvan bulunma durumuna göre bebek bezi, mama ve ilaç gibi eklemeler yapabilirsiniz.

 


Çocukların ihtiyaçları için de ayrıca plan yapın. Bu ihtiyaçların içinde, çocuklara depremi anlatmak ve onları depreme hazırlamak da bulunur. Çocukları deprem hakkında basit terimlerle gerçekçi bilgiler ile önceden bilgilendirin.

Küçük bir fikir; Okulöncesi dönemde çocuğunuz varsa, deprem çantası içine konabilecek resimli bir not kâğıdı bulundurabilirsiniz bu sayede eğer siz evde yokken depreme yakalanırsa sizinle tekrar temas kurana kadar rahat hissetmesi için çocuğunuza yardımcı olabilirsiniz.

 

 


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.