Deprem anında dikkat edilmesi gerekenler

02-11-2020 13:46
Deprem anında dikkat edilmesi gerekenler

Deprem anında dikkat edilmesi gerekenler

 

1- Deprem anında genellikle şu üç mekanda bulunuruz: Ev - İşyeri - Okul öncelikle deprem anında değilse de öncesinde mutlaka bulunduğumuz binanın daha önceki depremlerde bir hasarı olup olmadığını araştırmalıyız. Daha önceki depremlerde hasar almış bir binanın içinde olmak ile, hasar almamış bir binanın içinde olmak, deprem sırasında nelere dikkat edeceğimiz konusundaki önceliklerimizi değiştirebilir.

 

2- Depreme alçak katlı bir binada yakalandıysak, binayı depremin olduğu ilk 10-15 saniye içinde boşaltabilecek bir durumdaysak, bunu yapmaya çalışmak doğru bir davranıştır. Daha önceki depremlerin bize verdiği bir deneyim olarak otel resepsiyonu, süpermarket gibi yerlerde bulunanlar ile binaların zemin, zemin altı, birinci ve bazen ikinci katlarında oturan ve ilk 10-15 saniyede binadan dışarı çıkanların kurtulduğunu söyleyebiliyoruz.

 
 

3- Eğer yüksek katlı bir binada oturuyorsak ve binayı 10-15 saniye içinde terk edemeyeceksek en doğru şey, bina yıkılsa, ezilse bile yok olmayacak tarzdaki sağlam eşyaların yanında cenin pozisyonu alarak yaşam üçgenini oluşturmak en doğru davranıştır.

 
 
 
 
 

4- Cenin pozisyonu sırasında yan yatarak hedef küçültmeye, omurgalarımızı yukarıdan gelebilecek sert ve sivri cisimlere karşı koruma altına almaya ve başımızı ellerimizin arasına almaya dikkat etmemiz gerekiyor.

 

 

 
 

5- Masa ve sıraların altına girmenin bir anlamı yoktur. Bina yıkıldığında, basit ahşap materyaller ezilecek ve sizi koruyamayacaktır. Bir anlık korku ve panikle, kendimizi korunaksız yapıların altında bulmamalıyız.

 

 

 

 

6- Deprem öncesinde hazırlanmış deprem çantalarındansa, her zaman yanıbaşınızda su ve cep telefonunuzu bulundurmanız faydalı olacaktır. Mümkünse binayı terk ederken veya yaşam üçgeni oluşturduğunuz alanda cep telefonunuzun ve bir miktar suyun bulunması son derece hayati önem taşımaktadır.

 

 


 

7- Deprem olduğu sırada bilincimizi korumak ve zor da olsa soğukkanlılıkla hareket etmek önem teşkil etmektedir. Korku ve panikle yüksek katlardan aşağıya atlayarak yaralanan pek çok örnek mevcuttur. Bu sebeple özellikle ruh sağlığımızı korumak için depreme her zaman hazırlıklı olmak en önemli detaylardan biridir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.